Alalla tuotetaan, jalostetaan ja myydään kasvi- ja eläinkunnasta saatavia tuotteita. Tämän lisäksi monet alan yrittäjät tuottavat myös palveluita esimerkiksi metsänhoidon, koneurakoinnin ja elämysmatkailun aloilla. Ala painottuu vahvasti yritystoimintaan.
Maatilojen lukumäärä on vähentynyt, samalla kun tilojen koko on kasvanut ja työn tuottavuus parantunut koneellistumisen ja automaation myötä. Maatalouden työllisten määrä vähenee edelleen lähitulevaisuudessa, mutta suuren eläkepoistuman vuoksi alalle avautuu uusia työpaikkoja. Sukupolvenvaihdokset ja yrittäjien eläköityminen luovat mahdollisuuksia uudelle yrittäjäsukupolvelle. Lisää työntekijöitä tarvittaisiin etenkin lomitukseen sekä puutarha- ja viheralan työtehtäviin. Osa työtehtävistä on kausiluonteisia.
Maatalouden työllisyyttä ylläpitää huoltovarmuuden korostuminen, tarve kotimaisen ruoan tuotannolle ja maaseudun pitämiselle elinvoimaisena. Maatilojen tuloista yhä merkittävämpi osa saadaan kuitenkin muusta kuin maataloudesta, esimerkiksi maatilojen monitoimisuudesta, muusta yritystoiminnasta ja urakoinneista. Jälkimmäinen työllistää esimerkiksi kylvötöissä, säilörehunkorjuussa, puinnissa, energiapuun korjuussa ja metsähakkeen tuotannossa. Ammattibarometrista saat informaatiota ammattien lyhyen ajan kysyntänäkymistä.