Matkailuala on merkittävä kasvuala, jonka kehitykseen vaikuttavat voimakkaasti maailmantalouden suhdanteet. Talouden laskusuhdanteissa matkailu suuntautuu enemmän kotimaahan ja lähialueille, noususuhdanteissa tehdään enemmän kaukomatkoja Suomesta. Toinen keskeinen matkustamiseen vaikuttava tekijä on turvallisuus.
Ravitsemispalvelut liittyvät läheisesti matkailualaan ja majoituspalveluihin. Ravintola-alan kehitysnäkymiin vaikuttaa yleinen talouden tilanne, joka heijastuu matkailijoiden määriin sekä asiakkaiden ostovoimaan ja kykyyn käyttää ravintolapalveluita. Koronan jälkeen ravintolapalvelujen käyttö on lisääntynyt ja niiden arvostus kasvanut. Asiakasryhmät erilaistuvat, laadun merkitys ravintolan valinnassa voimistuu ja asiakkaan arvot ovat usein hintaa tärkeämpi valintatekijä.
Ominaista matkailu- ja ravitsemisalalle on, että työ voi olla kausiluonteista ja sesonkityöt ovat yleisiä. Alalla tehdään paljon myös osa-aikatyötä ja vuokratyöntekijöiden käyttäminen on yleistä. Matkailu- ja ravitsemisalan ennakoidaan työllistävän hyvin myös tulevaisuudessa. Ammattibarometrista saat informaatiota ammattien lyhyen ajan kysyntänäkymistä.
Palveluiden korostuminen kulutuksessa
Vastuullisuus, ilmastoystävällisyys, kestävä kehitys, hävikin minimointi
Hyvinvoinnin korostuminen
Ruoan terveellisyys ja turvallisuus
Elämys-, luonto- ja outdoors-matkailu
Työn ja lomailun yhdistäminen
Verkostoituminen ja yritysten välinen yhteistyö
Digitalisaatio ja teknologia
Tuotteistaminen ja liiketoimintaosaaminen
Palvelumuotoilu, palvelujen personointi
Kestävä kehitys, vihreä siirtymä
Kohdennettu mainonta ja markkinointi, personoitu tarjonta
Uusien trendien mukaisten tuotteiden kehittäminen
Etä- ja virtuaalipalveluiden hallinta ja digitaalisen palvelukokemuksen kehittäminen
Täsmäruokavaliot
Teemapohjaiset tuotteet, tarinallistaminen ja verkostotuotteistaminen
Hovioikeudenkatu 6
45100 KOUVOLA
Toimisto on avoinna
Ma ja Pe klo 9-15