Kaakkois-Suomen tuore ammattibarometri: Korona kurittaa eniten luovia aloja sekä matkailu- ja ravintola-alaa

Kaakkois-Suomen vuoden 2021 ensimmäisen ammattibarometriarvion mukaan työvoimapulaa ilmenee edelleen 32 eri ammatissa, joista suurin osa pula-ammattien kärjessä olevista löytyy terveys- ja sosiaalialalta. Viime syksynä työvoimapulasta kärsi yhteensä 42 ammattia. Puolestaan ylitarjontaa löytyy tällä hetkellä 24 eri ammatista, kun viime syksynä ylitarjonnan kanssa kamppaili 19 eri ammattia. Paljon ylitarjontaa oleva ammattiryhmä on Kaakkois-Suomen alueella edelleen yleissihteerit. Koronan vaikutus näkyy Kaakkois-Suomessa erityisesti luovilla aloilla, kuten taide-, musiikki- ja tapahtuma-alan ammateissa. Rajojen kiinni pysyminen vaikuttaa koko Kaakkois-Suomen matkailu- ja ravintola- sekä kaupan aloille, joiden osalta erityisesti vaikutus näkyy Etelä-Karjalan alueella. Ylitarjonta-ammattien listalle on noussut koronatilanteen takia myös uusia ammattiryhmiä, kuten mm. avustavat keittiötyöntekijät, hotellin vastaanottovirkailijat sekä muusikot, laulajat ja säveltäjät.

KOUVOLA
Kouvolan seudulla on kysyntää työvoimasta etenkin sosiaali- ja terveys-, kasvatus- ja opetus- sekä taloushallinnon aloilla
Sosiaali- ja terveysalalla on Kouvolan seudulla paljon pulaa lähihoitajista ja sairaan- ja terveydenhoitajista. Pulaa on myös yleislääkäreistä, erikoislääkäreistä, röntgenhoitajista, bioanalyytikoista, suuhygienisteistä, farmaseuteista, kuulontutkijoista, puheterapeuteista ja psykologeista. Kasvatus- ja opetusaloilla on pulaa erityisopettajista, ammattikorkeakoulujen opettajista ja pätevyysvaatimukset täyttävistä lastentarhanopettajista. Taloushallinnon alalla on pulaa myös pätevistä kirjanpidon ja laskentatoimen asiantuntijoista. Lähitulevaisuuden ennusteen mukaan kausityövoimaa tarvitaan viljely- ja puutarha-aloille sekä rakentamisen- ja piharakentamisen aloille. Lähitulevaisuudessa kysynnän on arvioitu kasvavan erittäin nopeasti lähihoitajan ammattiryhmässä.

Työvoiman ylitarjontaa on markkinoinnin ja sihteerien ammateissa
Ylitarjontaa Kouvolan seudulla on eniten erilaisten sihteerien ja toimistotyöntekijöiden lisäksi myös graafisista ja multimediasuunnittelijoista sekä mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoista. Liikaa hakijoita on myös tiedottajien, laboranttien, sosiaalialan ohjaajien ja neuvojien sekä pankkitoimihenkilöiden ammattiryhmissä. Taloushallinnon toimistotyöntekijöistä on alueella ylitarjontaa, johon on vaikuttanut alan digitalisoituminen.

KOTKA-HAMINA
Kotka-Haminan seudulla kysyntä sosiaali- ja terveysalan hakijoista jatkuu
Kotka-Haminan seudun TOP 15-listan mukaan alueella on paljon pulaa yleislääkäreistä, yli- ja erikoislääkäreistä, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, erityisopettajista, psykologeista puheterapeutti, psykologi, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, röntgenhoitajista, sairaan- ja terveydenhoitajista sekä lähihoitajista. Lähitulevaisuudessa kysynnän on arvioitu erityisesti kasvavan erityisopettajien sekä sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien ammattiryhmissä.

Paljon hakijoita Kotka-Haminan alueella on yleissihteerien ammattiryhmässä
Ylitarjontaa Kotka-Haminan seudulla on yleissihteereistä, myyjistä, talonrakentajista, rahdinkasittelijöistä, varastotyöntekijöistä ja avustavista keittiötyöntekijöistä. Liikaa hakijoita on myös mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoissa, muusikot, laulajat ja säveltäjät ammattiryhmässä, paperiteollisuuden prosessihoitajissa, huolitsijoissa sekä taloushallinnon toimistotyöntekijöissä.

Lisätietoja:
Kaakkois-Suomen TE-palvelut
Katja Vesterinen, koordinaattori, yrityspalvelut, puh. 0295 042 177, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Antero Järvinen, palvelupäällikkö, yrityspalvelut, puh. 0295 042 068, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tulosta

Cursor
Logo Tehaayhes B
Logo Ely
Logo Kll
Logo Ksao
Logo Ksao
Logo K Aik
Kinno
Logo Kk N
Kymenlaaksonkesayliopisto
Logo Kll
Logo Yrittajat N