Skip to main content

Kymenlaakso ennakoi

Ajankohtaista

Jaa tämä artikkeli

Artikkeli julkaistu: 01.11.2018

EK:n suhdannebarometri julkaistiin 31.10

Kymenlaaksolaisyritysten suhdannearviot synkentyivät hieman syksyllä, mutta tämänhetkinen tilanne on edelleen tavanomaista parempi.

Kymenlaaksolaisyritysten suhdannearviot heikkenivät syksyn aikana, mutta suhdannetilanne oli edelleen normaalia paremmissa lukemissa. Tämänhetkistä tilannetta kuvaava saldoluku oli lokakuussa 11, kun vastaava saldoluku oli heinäkuisessa tiedustelussa 25. Yleisen suhdannetilanteen ennakoidaan heikkenevän hieman kuluvan vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa. Suhdannenäkymien viimeisin saldoluku oli -8 (heinäkuussa -11). Lokakuussa 16 % alueen vastaajista ennakoi suhdanteiden hiipuvan lähikuukausina ja 8 % arvioi tilanteen paranevan. Ennallaan suhdanteiden uskoo pysyvän 76 % alasta. 

Kymenlaaksolaisyritysten suhdanneodotukset ovat vähän koko maan keskiarvoa varovaisemmat. Tuotanto- ja myyntikehitys on ollut viime kuukausina suotuisaa. Lähikuukausien odotukset ovat kuitenkin hiipuneet
ja tuotanto pysynee loppuvuoden aikana ennallaan. Henkilöstöä on lisätty syksyn aikana hieman aiempia odotuksia yleisemmin. Lähikuukausina työvoiman määrä pysynee ennallaan. Rekrytointivaikeuksia oli lokakuussa 22 %:lla vastaajista (heinäkuussa 21 %). Riittämätön kysyntä oli ongelmana 22 %:lla alueen yrityksistä (heinäkuussa 24 %). Myyntihinnat ovat olleet hienoisessa nousussa viime kuukausina, mutta kustannusten kohoaminen on ollut hinnannousua yleisempää. Kannattavuus jäi kolmannella neljänneksellä aavistuksen vuoden takaista heikommaksi.

Lisätietoa tästä.