Skip to main content

Kymenlaakso ennakoi

Ajankohtaista

Jaa tämä artikkeli

Artikkeli julkaistu: 27.04.2023

Kauppakamarin & EK:n suhdannebarometri: Kymenlaakson yritysten tilanne ja odotukset edelleen vaisuja.

Pientä paranemista tapahtui talven ja kevään aikana.


Kymenlaakson yritysten suhdannearviot ovat palautuneet syksyn matalista lukemista, mutta tilanne koetaan silti yhä heikoksi. Tämä selviää Elinkeinoelämän keskusliiton yhteistyössä Kymenlaakson kauppakamarin kanssa tekemästä suhdannekyselystä.

Kymenlaakson yritykset arvioivat suhdannetilanteen huhtikuussa 2023 hieman normaalia heikommaksi. Tilanne on hieman parempi kuin tammikuussa tehdyssä tiedustelussa, jolloin suhdannetilannetta kuvaava saldoluku oli -31. Huhtikuun saldoluku oli -18. Saldoluku lasketaan vähentämällä suhdanteiden paranemista odottavien yritysten prosenttiosuudesta niiden heikkenemiseen uskovien osuus.

Yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat hienoisesti miinuksella. Suhdanteiden arvioi pysyvän samana 74 prosenttia yrityksistä, paranemista ennakoi vain 6 prosenttia yrityksistä ja viidennes yrityksistä arvioi suhdanteiden olevan laskusuunnassa. Kymenlaakson suhdannearviot ovat lähellä koko maan keskiarvoa.

Tuotanto ja myynti lisääntyivät aavistuksen tammi-maaliskuussa. Tuotannon arvioidaan kasvavan hieman kausivaihtelu huomioon ottaen lähikuukausien kuluessa. Henkilökunnan määrä pysyi likimain ennallaan tammi-maaliskuun aikana. Henkilökunnan määrän ennakoidaan pysyvän kausitasoitettuna muuttumattomana lähikuukausien kuluessa.

Heikko kysyntä oli huhtikuussa yleisin tuotannon kasvun este 47 prosentin osuudella. Ammattityövoiman puute oli ongelmana 32 prosentilla vastaajista. Kannattavuuden arvioidaan heikentyneen vuodentakaiseen verrattuna. Materiaalien puute ei näyttäisi enää haittaavan tuotantoa, vain 6 prosenttia arvioi puutteen kapasiteetista tai materiaaleista olevan kasvun este. Suhdanneodotukset ovat yhä hienoisesti miinuksella.

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huhtikuussa 2023 tekemään suhdannetiedusteluun, joka tehtiin Kymenlaakson kauppakamarin ja EK:n jäsenyrityksille Kymenlaaksossa. Vastaajia oli 47 kpl, joissa henkilökuntaa yhteensä 7631 hlöä. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdanne-barometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää.

Raportit löytyvät täältä.

https://ek.fi/tavoitteemme/talouspoliitiikka/suhdannetiedustelut/
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 040 9006651