Skip to main content

Kymenlaakso ennakoi

Ajankohtaista

Jaa tämä artikkeli

Artikkeli julkaistu: 14.09.2023

PK BAROMETRI: KYMENLAAKSON YRITYSTEN NÄKYMÄT HEIKENTYNEET

Kymen Yrittäjät: Kymenlaakso sakkaa – löytyisikö elinvoimatyöhön uutta vauhtia elinkeinoyhtiöiden yhdistämisestä

Pk-yritysten odotukset koko maassa ovat parantuneet hieman viime keväästä. Energiakriisin ja Ukrainan sodan vaikutusten tasaantuminen ovat palauttaneet odotuksia, osoittaa Suomen Yrittäjien, Työ -ja elinkeinoministeriön (TEM) ja Finnveran yhteistyössä teettämä pk-yritysbarometri, johon vastasi liki 5 000 pk -yrittäjää.

Sen sijaan Kymenlaaksossa odotukset ovat muuta maata reilusti heikommat. Viime kuukausina Kymenlaaksossa on tapahtunut useita konkursseja ja merkittävien tuotantolaitosten lakkauttamisia. Viimeisin on Stora Enson Sunilan tehtaan lakkauttamispäätös, joka ei välttämättä jääne viimeiseksi. Synkät uutiset ovat saaneet yritykset ja yrittäjät hyvin epävarmoiksi tulevan suhteen Kymenlaaksossa, etenkin tulevaisuuden näkymät Kotka-Hamina seudulla nähdään hyvinkin heikkoina.

  • Yritysten ja yrittäjien usko tulevaan on koetuksella Kymenlaaksossa. Uudet työpaikat ovat syntyneet jo yli 20 vuotta pääsääntöisesti pk yrityksiin. On ymmärrettävää, että julkiset toimijat, mm. elinkeinoyhtiöt uskovat suurten teollisen mittakaavan hankkeiden pelastavaan voimaan. Viimeistään nyt olisi kuitenkin syytä havaita tosiasia, että juuri pk yritykset ovat työllistäneet parhaiten viimeiset 20 vuotta ja suuryritykset lopettaneet työpaikkoja, toteaa Kymen Yrittäjien aluejohtaja Kari Jääskeläinen.
  • Nyt tarvitaan koko maakunnan yhteistä ja yksituumaista edunvalvontaa. Pk yritysten tulevaisuuden puolesta on syytä tehdä entistä aktiivisemmin työtä. Kuntien elinkeinoyhtiöt tekevät tärkeää työtä ja odotukset niitä kohtaan nousevat. Nyt voisi olla hyvä hetki käydä avoin keskustelu, että saataisiinko elinkeinopolitiikkaan ja maakunnan edunvalvontaan enemmän tehoa, jos maakunnan elinkeinoyhtiöt yhdistettäisiin ja niiden työtä tehostettaisiin, sanoo aluejohtaja Jääskeläinen.

Lisätietoja selvityksestä löydät yrittäjien sivuilta.