Skip to main content

Kymenlaakso ennakoi

Ajankohtaista

Jaa tämä artikkeli

Artikkeli julkaistu: 03.02.2021

Työllisyyden seutuanalyysi, Kymenlaakso (joulukuu 2020)

Kaakkois-Suomen ELY-keskus julkaisee kuukausittain alueen Työllisyyskatsauksen (https://www.ely-keskus.fi/ely-kaakkois-suomi-tyollisyyskatsaukset). Laajemman katsauksen lisäksi tuotetaan myös tarkempaa työllisyyden seutuanalyysia, joka julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona lähtevässä Elinvoimaa ja työllisyyttä Kaakkois-Suomeen -uutiskirjeessä (tilaa kirje tästä). Kymenlaakson osalta tuloksiin pääsee tutustumaan myös tällä sivustolla.

Työttömyys nousussa loppuvuonna

Kymenlaaksossa oli joulukuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilaston mukaan 11 722 työtöntä työnhakijaa. Heistä lomautettuja oli reilut 15 % (1 804 henkilöä), marraskuussa lomautettujen osuus työttömistä oli 11 %. Lomautettujen osuus Kymenlaaksossa oli kuitenkin pienempi kuin koko Suomessa, jossa lomautettuja oli 22 % työttömistä.


Työttömien määrä oli koronan aiheuttaman kevään ja alkukesän piikin jälkeen useamman kuukauden laskusuunnassa. Loppuvuotta kohden luvut kääntyivät kuitenkin nousuun. Marraskuuhun verrattuna työttömiä oli joulukuussa Kymenlaaksossa 17 % enemmän. Myös edellisvuoden joulukuuhun verrattuna työttömiä on selvästi enemmän (+19 %, +1 908 henkilöä).


Valtakunnallisessa vertailussa Kymenlaakson työttömyysluvut näyttävät suhteellisen positiivisilta. Työttömien määrän kasvu edellisvuoteen verrattuna oli joulukuussa selvästi pienempää kuin valtakunnallisesti. Kaikkia työttömiä tarkasteltaessa koko Suomen suhteellinen muutos viime vuoteen verrattuna on +39 %, Kymenlaaksossa kasvua on 19 %. Työttömyysasteella mitattuna tilanne ei näytä niin positiiviselta; Kymenlaakso on koko maan keskiarvon (13,6 %) heikommalla puolella (15,2 %).

Kymenlaakson työllisyyden seutuanalyysi (joulukuu 2020) on luettavissa tämän uutisen liitteestä (pdf).